BackBackMenuCloseFermerPlusPlusSearchUluleUluleUluleChatFacebookInstagramLinkedInTwitterYouTubefacebooktwitterB Corporation

Matador Uitgeverij

Gloednieuwe uitgeverij met karakter, met nadruk op nieuw en jong literair talent.

À propos du projet

Wat is Matador Uitgeverij?

Matador vzw is een nieuwe uitgeverij met een heel eigen karakter, die jong en nieuw schrijftalent kansen wil bieden en literatuur weer dicht bij de mensen wil brengen. Geen ivoren-torengedoe, geen hoogdravendheid, maar boeken die er écht toe doen, verhalen en woorden die ráken, je bij de keel grijpen en niet meer lossen. De kracht van de eenvoud, de kracht van de authenticiteit: dat is waar we bij Matador Uitgeverij ten volle in geloven en wat we jou, onze lezer, willen bieden.

Uitgeverij zkt. mede-oprichters

Nooit eerder waren er zoveel Vlamingen die verhalen of gedichten schreven, nooit eerder werden er zoveel schrijfcursussen georganiseerd. Liefst 600.000 Vlamingen nemen geregeld de pen ter hand om hun creativiteit de vrije loop te laten.

Al die creativiteit willen we bij Matador Uitgeverij ondersteunen. Als nieuwe uitgeverij stellen we ons tot doel om jonge (soms ook minder jonge) talenten te ontdekken en kansen te geven die ze bij grotere uitgeverijen vaak niet krijgen.

Ook jij kan helpen om de droom van zoveel schrijvers in spe waar te maken. Of misschien heb je zelf al een manuscript liggen waar je een uitgever voor hoopt te vinden? Sterke verhalen, betoverende poëzie en verhelderende non-fictie uitgeven gaat in elk geval niet zonder centen. Daarom zoeken we gulle schenkers, mede-oprichters die geloven in een toekomst voor de literatuur en daar ook hun financieel steentje toe willen bijdragen. Want laat ons eerlijk zijn: zonder jullie hulp is er van Matador Uitgeverij geen sprake.

Waarom een nieuwe uitgeverij?

Matador vzw is niet zomaar de zoveelste uitgeverij van dertien-in-een-dozijn. De voorbije jaren is het literaire landschap in Vlaanderen verschraald. Uitgeverijen fusioneren, herstructureren, gaan op zoek naar steeds meer winst en gemakkelijk succes. Daardoor krijgt nieuw talent nauwelijks nog de kans zich te tonen. In het beste geval zijn ze nog een nummertje binnen het grote uitgeefconcern.

Matador wil daar een tegenwicht voor bieden. Bij ons primeert een persoonlijke aanpak. Kleinschaligheid is voor ons een troef, geen nadeel. Het geeft ons de ruimte om meer in te zetten op kwaliteit en herkenbaarheid.

Wij willen niet alleen onze auteurs en de unieke persoonlijkheid van hun werk volop voor het voetlicht plaatsen, maar ook de literatuur weer dicht bij de mensen brengen. Wij houden niet van hoogdravendheid. Daarom geven we boeken uit die er écht toe doen, verhalen en gedichten die ráken. De kracht van de eenvoud, de kracht van de authenticiteit: dat is wat we jou, onze lezer, willen bieden.

A quoi va servir le financement ?

Waarom we van € 25.000 dromen

Redactie, vormgeving, druk: het kost allemaal handenvol geld. Ook intensieve promotiecampagnes kosten aardig wat centen. Daarom hebben we jullie nodig. Met jullie gulle bijdrage willen we in staat zijn om een eerste jaar te overbruggen en de toekomst te verzekeren, zodat we daarna steeds verder kunnen groeien, stapje per stapje, boek per boek.

Als 500 personen elk minstens €50 schenken, zijn we al een heel eind op weg.

Met jullie eenmalige schenking willen we:

  • De kosten dekken van een volledig jaar aan redactie, vormgeving en druk van boeken
  • Promotie voeren voor onze uitgaven, zodat ze tot bij jou, de lezer, geraken
  • De commissies betalen die online boekhandels als bol.com ons vragen
  • Een professionele website en webshop ontwikkelen
  • Een exclusief lanceringsfeest organiseren om de "geboorte" van de uitgeverij te vieren en de eerste uitgaven officieel voor te stellen
  • Jou blijven informeren over nieuwe uitgaven en kortingen

Wat als we het doelbedrag niet bereiken?

Crowdfunding is alles of niets. Halen we de vooropgestelde €25.000 niet, dan komt er geen uitgeverij. Jullie bijdrage maakt dus een wezenlijk verschil. Als we het bedrag niet halen, krijgen jullie je bijdrage volledig terug.

Wat als we méér dan € 25.000 binnenhalen?
Dan springen we niet alleen een gat in de lucht, het geeft ons meteen meer ademruimte om het voortbestaan van Matador Uitgeverij ook na het eerste jaar te garanderen. Zo kunnen we jou nog meer fantastische boeken laten lezen.

Word matador
Zie je wat in ons project en wil je helpen om onze uitgeverij mee op te starten? Wil je de toekomst van de literatuur helpen verzekeren? Stort dan nu het bedrag dat je in gedachten hebt. Onze eeuwige dankbaarheid is nu al een feit.

À propos du porteur de projet

Jeroen Bernaer - Matador UitgeverijJeroen Bernaer (Asse, °1984) heeft al zijn hele leven een voorliefde voor taal en goede boeken. Niet toevallig studeerde hij Germaanse Taal- en Letterkunde. Vooral schrijvers als Ernest Hemingway, Cormac McCarthy en Tim Krabbé weten hem te bekoren.

Jeroen publiceerde zelf al in het literaire tijdschrift Dietsche Warande & Belfort en won tijdens zijn studies de Interuniversitaire Literaire Prijs Babylon. Later verdiende hij zijn sporen in de journalistiek, de communicatie en de online marketing. Zo schreef hij voor De Standaard en werkte hij als eindredacteur bij Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad. Daarnaast werkte hij als bureauredacteur voor Sporza. Nu komt hij weer thuis in de literatuur.

Volg Matador Uitgeverij ook via sociale media: